Ad Libitum presenterer

Annbjørg Lien,
Bjørn Ole Rasch og
Kirsten Bråten Berg

TRIO MED NY FORESTILLING

Les alt!
TILBAKE TIL
SANGENE!

En forestilling
med tekster av ERIK BYE

Les alt!
TILBAKE TIL SANGENE!
En forestilling med tekster av ERIK BYE


Med:
Annbjørg Lien
Ragnhild Bye Lütken
Lars Klevstrand
Sigmund Groven
Johannes Joner
Hans Fredrik Jacobsen
Henning Sommero
Carl Morten Iversen

POET, PILOT OG PIANIST drømte han om å bli, ERIK BYE, en av norsk kulturhistorie og musikklivs utvilsomt største legender. En får si at han fikk til noe av det; "klunket" på piano og elsket å fly, men var framfor alt en framifrå poet!

Denne ruvende skikkelsen har i en årrekke vært et monument i NRK, noe som de fleste av oss både har blitt både rørt og berørt av. Velkjent som han var for sine viser og bøker og sine skildringer av hardt opplevde erfaringer, har han alltid tatt det norske folk til seg med sin mandige og ”rett fra leveren” ærlighet. Med sin spesielle fortellerevne og karisma fikk han alle til å stoppe opp og lytte. Når Erik stemme lød satte det spor i både individ og samfunn.

Vi savner ham, men heldigvis lever hans diktning, hans musikk og ikke minst hans engasjement videre. Den store skatten han har etterlatt seg, kan vi som står igjen dykke ned i og bringe videre til stadig nye publikumsgrupper. Nå hyller vi Erik i Asker Kulturhus torsdag 13. oktober – på ettårsdagen siden han gikk bort og i hans egen ”hjembygd”. Deretter går turen til Gjøvik Fjellhall og Arendal kulturhus.

Vi presenterer et tverrsnitt av Eriks produksjon; fra de gamle, kjære klassikerne til det siste han rakk å skrive. Ved siden av musikk skrevet av ensemblets medlemmer får vi naturligvis høre musikken til de sentrale etterkrigs visekomponistene, samt Eriks egen! I ensemblet finnes folk som stod Erik nær i mange år, inkludert to barnebarn; Ragnhild og Tone. Ragnhild sang i sin bestefras bisettelse, og Tone bringer et nytt element til viseskatten, nemlig dansen! Hun og kompanjongen Trude Lirhus tolker koreografisk et knippe av visene og tekstene.

Sigmund har lengst fartstid med Erik, med sin "Så spiller vi harmonika", Lars sang inn "Gå til Onkel" på plate allerede i 1968; Henning har tonesatt skaldens verk i en årrekke, jfr. "Blå salme"; Johannes har tolket Byetekster sammen med Sven Nordin og Annbjørg og Hans Fredrik var tett på til det siste, med musikken til filmen "Giganten" (sammen med Henning). Og Carl Morten har i grunnen vært med hele veien...