Artist


Du må være logget inn for å få tilgang til pressemateriell...!
Logg inn her!

Tom S Lund og Viggo Sandvik

Levende musikk

- Det bygges ikke lokaler som er 100 år gamle lenger, forklarer parhestene Tom S Lund og Viggo Sandvik. Rundt omkring i bygde-Norge står det fortsatt gamle ærverdige forsamlingshus med kultur i vegga og en aldri så liten eim av flytende gjærbakst. Disse lokalene har både Lund og Sandvik et forhold til gjennom en lang musikerkarriere og de er begge ivrige forkjempere for å opprettholde et fortsatt liv i lokalene og ikke minst - et aktivt liv ute på bygdene.

Gutta samlet nylig stappfullt hus ved gjenåpningen av det gamle festlokalet Jømnvang, på Jømna i nærheten av Elverum, der Tom en gang trådde sine barnesko. Over to hundre unge og noe eldre sammen med ordfører og kultursjef - og andre notabiliteter - benket seg til tonefølge av de to nevnte herrer.

Det musikalske materialet denne kvelden baserte seg, som så ofte ellers, på viser av Vidar Sandbeck. - Men det er alltid rom for improvisasjoner underveis, ler Lund og Sandvik, som begge også er eksponenter for verbaljazz og i høyeste grad ordspill og innspill.
Tom S Lund er ellers mest kjent fra sin befatning med brasiliansk musikk og bandene Desafinado og Trio de Janeiro, som også har innbrakt spelemannspris.Han har også bl.a. vær produsent for innspillingen "Gull ifrå grønne skoger" - komposisjoner av Vidar Sandbeck for noen år siden - og her var mange av norges mest pofilerte artister representert . Plata har for øvrig solgt til gull, noe som er ganske unikt i disse tider.
Tom er utdannet Cand.mag ved Universitetet i Oslo og kan ellers smykke seg med tittelen autorisert Sandbeck tolker. Det har han Sandbecks egne ord på . Som gitarist er Lund i en klasse for seg.

Lund og Sandvik har hatt et samarbeid gjennom flere år i ulike sammenhenger.Seinest med en plateinnspilling med tekst og musikk av Otto Nielsen - som for øvrig ville ha fyllt 100 år i 2009 - en plate som ventes utgitt på høstparten 2010. Musikk fra denne plata var også utgangspunktet for en oppsetting som har gått to runder på Trøndelag teater - med fulle hus. Den forestillingen het " På en grønnmalt benk i Rio ? "

Duoen har også vært innom det Norske teater ved et par anledninger og holdt konserter flere steder, vesentlig med materiale av Vidar Sandbeck - men med en og annen avstikker til både Vazelina og Prøysen.

Viggo Sandvik kjenner de fleste gjennom 25 års medlemsskap i Vazelina Bilopphøggers pluss allsidig virksomhet på egenhånd. Han har vært innom alt som dekker begrepet showbusiness, revy,teater,film,musikalske show i tillegg til å medvirke på et uttall plateinnspillinger. Viggo har også lang fartstid som skribent og leken med ord kommer også til uttrykk på scena. Ved siden av å oppløfte sin sonore røst tar Viggo også fram trompeten i denne sammenhengen - og det går unna når Tom og Viggo setter igang med f.eks Pengegaloppen og andre av Sandbecks uptempo-låter. Viggo husker godt sist første møte med "brasilianeren fra Hedmarkens dype skoger."

- Mitt første møte med Tom var på en nattklubb i Oslo for en generasjon siden,sier Sandvik. Han sto i baren, høyst sannsynlig med en lettøl, og nynnet på Vidar Sandbecks "Dakota Kalle" da jeg kom forbi. Vi fant hverandre umiddelbart. Og takk for det.
   Fra informert hold blir det hevdet at samarbeidet mellom disse to voksne herrer er på grensen til det geniale - både når det gjelder humor og musikalitet. Da får vi tro på det da.